אירועי הטבח של שבעה באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיהם, השפיעו בצורה ניכרת על מרבית הציבור בישראל שנחשף בין היתר לתיעודי ותיאורי זוועות, תוך קריסת תחושת הביטחון האישי. לצד ההשפעות הרגשיות המורכבות, המציאות החדשה יצרה שינויים מעשיים לשגרת היום-יום של כולנו, החל מסגירת עסקים ואובדן מקומות עבודה, הקפאת פעילויות חברתיות ולימודיות שונות, חוגים ומסגרות העשרה לצד הסתגרות מרצון או מכורח בבתים.
במציאות מאתגרת זו, אוכלוסיית הגיל השלישי בישראל, שידעה מלחמות ואירועים ביטחוניים קשים בעבר, מוצאת עצמה לפתע כשנתיים-שלוש אחורה בימים שמזכירים את תקופת הקורונה שהתאפיינה בבדידות גדולה ואובדן אפשרויות תעסוקה ופנאי, כאשר לאלה התווספו גם הצער, החרדה והדאגה לבני משפחה וקרובים, ולמדינה כולה. וכך מספר שבועות לאחר פתיחת המלחמה, גמלאים מבוגרים רבים מחפשים אחר כלים להתאוששות, הפוגה מסוימת ובעיקר לבניית שגרה בריאה בצל המלחמה. לטובת העניין, ריכזנו כאן מספר טיפים והמלצות במטרה לנסות ולסייע מעט בניהול שגרת חיים בזמן מלחמה בעבור ציבור גיל הזהב ובני משפחותיהם:
1.ראשית כל, הגבלת חשיפה לתקשורת –
זמן פנוי ממושך לצד הרצון להישאר מעודכנים בהתרחשויות בגזרות השונות הביאו לשעות רבות של צפייה בחדשות, בתיאורי הזוועות, בסיפורים המצערים, בפרשנויות והתחזיות שלעתים קודרות. חשיפה אינטנסיבית וממושכת לכל אלו אינה מעניקה בהכרח שליטה במידע, כי אם לרוב מגבירה חרדות ויוצרת אובססיה. נכון לכל אדם בימים אלו ובוודאי לגמלאים שזמנם הפנוי רב, להגביל את הצפייה והחשיפה לזמנים קצרים במהלך היום, לצורך עדכונים כלליים בלבד.
2. יצירת תקשורת בריאה ומאוזנת –
המלחמה על שלל היבטיה הפכה לשיח המרכזי גם בשיחות פרטיות וטבעי לדון באירועים האקטואליים במסגרות חברתיות ומשפחתיות. יתרה מזאת, נכון לשתף ולחלוק תחושות חרדה, חשש או כעס ככלי להתמודדות עם המצב. עם זאת, חשוב לתת את המקום גם לסיטואציות ואירועים אחרים שהיו מנת חלקנו ונדחקו לשוליים. בשיחת הטלפון היומית עם הילדים והנכדים חשוב מאוד לשאול ולהתעניין ולשתף גם בתחומי העניין השגרתיים דוגמת לימודים, עבודה או כל תחום רלוונטי אחר.
3. הקפדה על שימור קשרים חברתיים –
היציאות לאירועי תרבות ומרכזי מסחר ייתכן והצטמצמו בתקופה זו, אולם בשונה מימות הקורונה בהם הסיכון היה בעצם המפגש עצמו עם אחרים, כיום ניתן בהחלט לנצל את הזמן הפנוי ולהרבות בתקשורת ובמפגשים עם חברים ובני משפחה, רצוי כמובן בקרבה למרחבים מוגנים ושמירה על הנחיות פיקוד העורף. בין היתר מומלץ לתכנן וליזום ארוחות ביתיות, ערב צפיה משותפת בסרט או מפגשים חווייתים אחרים כדרך קבע.
4. התנדבות תמיד עושה טוב –
בני הגיל השלישי, הגמלאים אשר סיימו את דרכם בשוק העבודה, יכולים להביא עימם כלים רבים ושפע של זמן אשר ניתן לרתום לטובת המאמץ המלחמתי בעורף בדרכים כאלו ואחרות. ברחבי הארץ כולה ניתן לראות כל העת יוזמות מדהימות לתמיכה בחיילים ובעורף אשר נשענות על ידיים עובדות ולבבות רחבים. כך למשל ניתן להתנדב במוקדי בישול ואריזת חבילות לחיילים, בבתי חולים, במוסדות חינוך מאולתרים שהוקמו לטובת ילדי העובדים החיוניים במשק וילדי כוחות הביטחון, לפרויקטים עירוניים במתנ"סים, במלונות מפונים ועוד.
5. וכן, גם להתפנות לפעילויות העשרה –
לאחר מספר שבועות מתחילת המלחמה ניתן לראות חזרה הדרגתית מסויימת לשגרה ופתיחה מחודשת של מרכזי פעילויות העשרה, הרצאות, קורסים, חוגים וכו' לבני הגיל השלישי. ככל שהמצב מאפשר ואלה זמינים, מומלץ להשתלב ולמלא את היום בפעילויות פנאי ותכנים מעשירים ובשלב זה ניתן גם לומר בהנאות קטנות ומנחמות שיאווררו במעט את השגרה המאתגרת. כך לדוגמא בעיר חיפה מקיימת בימים אלו רשת "מילב" מגוון של סדנאות והרצאות הפוגה לגיל השלישי וגיל הזהב מרביתן בחינם ללא עלות, אך כדאי להירשם מראש בשל מספר מקומות מוגבל – פרטים נוספים תוכלו למצוא באתר milav.org.il