אלא אם יש לכם בעיות שינה, רוב הסיכויים הם שאתם מבלים קרוב לשליש מהחיים שלכם על המזרן שלכם. רוב השעות בשינה עריבה, בתקווה. כדי שהיא תהיה כזו, אתם צריכים מזרן איכותי שיתאים לכם. זה אחד הדברים שבהם אתם רוצים להשקיע באמת. אבל גם אחרי שהשקעתם, ורכשתם מזרון מהשורה הראשונה, חשוב לדעת לתחזק אותו כמו שצריך. אחרת תמצאו את עצמכם אחרי זמן מה עם מזרן בלוי, מלוכלך, וכזה שלא מאפשר לכם לקבל את שנת הלילה האיכותית שאותה אתם כל כך צריכים.
נוסף על כך, מזרן הוא אחד המוצרים שבהם אנחנו משתמשים לזמן הארוך ביותר בבית, בדומה למקרר ולריהוט. עם זאת, גם לו יש בלאי, ולכן חשוב להחליף אותו באופן קבוע. ההמלצה הכללית היא להחליף מזרן פעם ב-10-15 שנים, אך גם התדירות הזו תלויה בגיל, בתדירות השימוש ועוד. אם מדובר במיטה שאתם לא משתמשים בה יותר מדי, אזי ניתן לחכות עם החלפת המזרן. אם אתם בגיל מבוגר יותר, וישנה חשיבות גדולה יותר לאיכות המזרן, אולי תשקלו להחליף אותו מוקדם יותר.
למה חשוב להחליף מצעים?
במהלך השינה, הגוף שלנו משיר מעליו המון (המון!) תאי עור מתים, שעוברים למזרן שלנו. בנוסף, ובמיוחד בחודשי הקיץ החמים, אנחנו מזיעים ומפרישים שומן טבעי דרך נקבוביות העור, ואלה עוברים ישירות למצעים ולמזרן שלנו. ההפרשות הללו הן מזון נהדר עבור שלל מיקרואורגניזמים שחיים אצלנו במיטה, כמו קרדית האבק הנפוצה, פטריות וחיידקים. מהסיבה הזו, ישנה חשיבות רבה להחלפה תדירה של מצעים ושל מגן כרית במידה ואתם עושים בו שימוש, ולכיבוס שלהם.
ההבדל בין קיץ לחורף
את ההחלפה של המצעים וכיבוס שלהם מומלץ לעשות לפחות אחת לשבועיים. עם זאת, בקיץ אנחנו מזיעים הרבה יותר ולכן גם המצעים מתלכלכים מהר. בנוסף, החום והלחות יוצרים את הסביבה המושלמת עבור התפתחות של מיקרואורגניזמים, ולכן בקיץ ההמלצה היא להחליף מצעים ולכבס אותם אפילו אחת לשבוע.
אז איך שומרים על המזרן שלנו?
בגלל שקשה יחסית לנקות מזרן (אם כי גם את זה צריך לעשות מדי פעם), השמירה על השמישות שלו ועל האיכות שלו מתחילה במניעת הנזק, ויש כמה אפשרויות לעשות זאת:
· בסיס המיטה – בסיסי מיטה יכולים להיות עשויים עץ או מתכת, והם יכולים להיות מורכבים ממוטות ארוכים שלאורכם מונח המזרן, או ממשטח רצוף. לכל אחד מהסגנונות הללו יש השפעה שונה על המזרן ועל אורך החיים שלו. רק לשם הדוגמה, בסיסי עץ (בטח כאלו גולמיים יחסית) יכולים לגרום לכניסת שבבים לגוף המזרן, מה שיכול לפגום באיכות שלו. מהסיבה הזו מומלץ להישתמש בריפוד מזרן, שיחצוץ בין הבסיס למזרן וישמור עליו.
· מזרן עם שכבת נוחות – כיום נמכרים מזרונים עם שכבת נוחות נוספת (נקרא גם טופר – Topper), שמעניקה שכבת הגנה למזרן בחלק העליון שלו. את שכבת הנוחות ניתן גם לרכוש בנפרד מהמזרן עצמו. שכבת הנוחות מעניקה לנו אקסטרה נוחות עם המזרן שלנו, ואפילו עשויה לדחות רכישה של מזרן חדש. אך בנוסף לכך, היא גם מהווה עוד שכבת הגנה למזרן וחוצצת בינו לבין לכלוך שעשוי להידבק אליו ולחלחל אל גופו.
· שימוש במגן מזרן – אחד הפריטים שעוזרים לשמור על המזרן בצורה הטובה ביותר, הוא מגן מזרן. מדובר על סוג של סדין עבה, שאיתו מצפים את החלק העליון של המזרן ומעליו מותחים את הסדין עצמו. מגן מזרן הוא פריט שיעניק למזרן שלכם חיים ארוכים יותר, וישמור עליו הן מלכלוך והן מבלאי טבעי. מגן המזרן מונע מהלכלוך שמצטבר במהלך הלילה (שומן, תאי עור, אפילו רוק) מלהיכנס לתוך המזרן עצמו ולפגוע בו. בנוסף, במקרים שבהם זה נצרך (כמו אצל ילדים קטנים), מגן מזרן יכול למנוע מעבר של נוזלים אל תוך המזרן, במקרה של בריחת לילה.