'חוסר עניין לציבור', היא אחת העילות הנפוצות ביותר לסגירת תיקים פליליים בישראל. למעשה, רובם הגדול של התיקים הפליליים ייסגר כבר בתחילתה של החקירה ועל פי הערכות, רבע מהם ייסגרו בשל עילת 'חוסר עניין לציבור'.
"חוסר עניין לציבור" הוא למעשה, שמה הקודם של העילה. מטעמים שונים, שונה שמה בשנת 2019 והיא מוגדרת כיום כסגירת תיק על רקע 'נסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להעמדה לדין'. בכך למעשה, מוגדר כי בשל אי קיום של הצדקה, עניין ציבורי או אינטרס כלשהו (מלבד כמובן של הנפגע), לא יועמד החשוד לדין פלילי כלל.
סגירת תיקים פליליים בישראל
כפי שציינו, דרכו של תיק פלילי שנפתח, הוא להגיע בסופו של דבר לכתב אישום ולהרשעה (או זיכוי) החשוד. אלא שמרבית התיקים שנפתחים, ייסגרו בסופו של דבר ולא יגיעו לכדי השלב השני. ישנן כמה סיבות לכך. הראשונה היא 'העדר אשמה'. זוהי הסיבה שכלל הנאשמים היו חותמים עליה, שכן למעשה, היא מסמנת כי הם לא עברו כלל עבירה.
הסיבה השנייה היא 'היעדר הוכחות', כאן כבר כנראה התבצעה עבירה וכנראה גם על ידי החשוד שלנו, אך בשל כשלים שונים, לא ניתן להרשיעו על סמך ההוכחות הקיימות, אם בכלל קיימות. הסיבה השלישית היא 'היעדר עניין לציבור'. אז מה זה "חוסר עניין לציבור"? או 'העידר עניין לציבור'?
סגירת תיק פלילי עקב היעדר עניין לציבור
במקרה בו ישנן הוכחות כנגד הנאשם, כי הוא אכן ביצע פשע ואפילו ישנו סיכוי גבוה להרשיעו בדין, עדיין יתכן מצב בו התיק ייסגר עקב כך ש'נסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להעמדה לדין'. משמע – לא תצמח תועלת ממשית מעצם העמדה לדין במקרה ספציפי זה ולכן נכון לוותר על הניסיון מלכתחילה.
לרוב, הסיבה העיקרית המביאה לכך היא העלויות והמשאבים הנדרשים כדי להגיע להרשעה, אל מול התועלת שהרשעה זו תישא בכפיה. חקירות רבות, צוותים רבים שיגויסו רק לטובת תיק זה ויהיו חסרים במקום אחר, עלויות גבוהות ובלתי סבירות של ניהול החקירה והמשפט, זמן רב מידי שייקח ההליך המשפטי – אלו מאמצים רבים, שלעיתים אינם מצדיקים את התוצאה.
סיבות נוספות לסגירת תיק פלילי מחוסר עניין לציבור
ועדיין, ישנם שיקולים רבים, אותם מביאה הפרקליטות לידי חשיבה, בשאלה האם כל העבודה הקשה הצפויה- אכן תשתלם ותהיה מועילה. כך לחומרת העברה או סוג העברה, משקל רב בסוגיה האם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק? ריב קטן בין שני נהגים, אינו משמעותי כל כך, כמו ניסיון הריגה בפועל.
גם למשך הזמן שעבר מביצוע העברה משמעות לגבי שאלת סגירת התיק, שכן באופן טבעי, הציבור כבר פחות מתעניין. בנוסף, גם לנסיבות האישיות של החשוד והאם יש לדון אותו לקולה בגלל מצבו האישי- השפעה. ולבסוף, שוב עולה נקודת התועלת אלא שהפעם היא עוסקת בשאלת 'הרתעת הציבור'. האם בשל העובדה שנמשיך עם התיק במלוא העוצמה, תביא לכך שהציבור יושפע וימעיט לבצע עברות מסוג זה בעתיד?
תיק שנסגר אינו סוף פסוק ויש לפעול לביטולו המלא
רבים טועים לחשוב, שבמידה ותיק פלילי נסגר, למשל מחוסר עניין לציבור, אזי שגם הרישום הפלילי נמחק ונעלם. ולא היא. התיק והרישום ממשיכים להתקיים. תוכלו ללמוד עוד על התהליך באתר https://www.costagidi.co.il/. דבר זה יוצר 2 בעיות. הראשונה: לא תונפק לכם תעודת יושר , גם אם התיק נסגר. המשמעות, פגיעה ביכולתכם להתקבל לעבודות מסוימות.
הבעיה השנייה נוגעת למקרה בו שב האדם ונתפס על עבירה דומה או אחרת. העובדה שהתיק הפלילי שלו, שעודנו קיים במערכת, יקפוץ מיידית, יגרום לחקירה יותר נוקשה והחמרה מצד הרשות המחוקקת והשופטת, למרות שכאמור, ייתכן והתיק הראשון נסגר מחוסר ראיות.
לכן, אם התיק הפלילי שלכם נסגר, המטרה שלכם היא לפעול כדי שסיבת הסגירה תשתנה מ'חוסר עניין לציבור' ל- 'היעדר אשמה'. זהו אינו תהליך פשוט אבל עורך דין פלילי המתמחה בדבר, יכול לסייע לכם בכך.